با عرض سلام خدمت شما بیننده عزیز به پربازدیدترین وبلاگ میکروبیولوژی خوش آمدید لطفا نظرات ارزنده و انتقادات سازنده خود را در قسمت نظرات برای یک وبلاگ بهتر در اختیار ما قرار دهید.برای کسب جدیدترین خبرها و مقالات ایمیل خود را در قسمت خبرنامه وارد کنید تا جدیدترین تغییرات و به روزرسانی وبلاگ به اطلاع شما برسد با تشکر مدیریت وبلاگ میکروبیولوژی مسجدسلیمان میکروبیولوژی مسجدسلیمان - همه چیز درباره اسید اوریک و رژیم غذایی مخصوص اسید اوریک
زیست شناسی سلولی و ملکولی میکروبیولوژی
همه چیز درباره اسید اوریک

 

اسید اوریک به عنوان محصول نهایی کاتابولیسم پورینها در انسان میباشد که تحت اثر آنزیم گزانتین اکسیداز از متابولیتهایی واسط چون هیپوگزانتین و گزانتین تشکیل میشود. در برخی از پستانداران اسید اوریک تحت اثر  اوریکاز مجددا تجزیه شده و به محصولی دیگر به نام آلانتوئین تبدیل میشود. اسید اوریک نیز مانند ویتامین C جزء مواد آنتی اکسیدان محسوب میشود و میتوان گفت که حدود نیمی از ظرفیت مواد آنتی اکسیدانی پلاسما در انسان ناشی از اسید اوریک میباشد. اسید اوریک در واقع در اثر متابولیسم پورینها ایجاد میشود این گروه از مواد عمدتا در غذاهای حیوانی مانند گوشت قرمز و همچنین حبوبات وجود دارد بنابراین در افرادی با رژیم غذایی عمدتا گیاهی سطح اسید اوریک سرم پایین میباشد. به طور نرمال سطح اسید اوریک سرم بین  2/8-6/3  میلیگرم درصد میباشد که البته تفاوتی جزئی بین زنان و مردان در این مقدار وجود دارد.

افزایش اسید اوریک: افزایش اسید اوریک عمدتا در اثر مصرف زیاد مواد غنی از پورینها مانند گوشت قرمز، و همچنین جذب زیاد فروکتوز میباشد.

1- بیماری نقرس: افزایش اسیداوریک سرم میتواند منجر به ایجاد بیماری نقرس شود. این بیماری یکی از انواع بیماریهای التهاب مفاصل یا Arthritis میباشد. در این بیماری کریستالهای اسید اوریک در مفاصل تجمع یافته و منجر به درد شدید این ناحیه میشود. همچنین اشباع اسید اوریک در خون میتواند باعث شکل گیری سنگهای کلیوی از نوع اسید اوریک شود.

2- سندرم لیش نهان: این سندرم نوعی نادر از بیماری های مرتبط با افزایش اسید اوریک میباشد که در این بیماری کاهش قدرت شناسایی  و اختلال حرکتی علاوه بر سایر عوارض نقرس نیز ممکن است دیده شود.

3- بیماری های قلبی: اگرچه اسید اوریک به عنوان یک آنتی اکسیدان محسوب میشود ولی افزایش اسید اوریک خون به بیش از حد نرمال نیز میتواند باعث افزایش بروز بیماری قلبی در فرد شود که البته علت دقیق این حالت هنوز مشخص نشده است.

4- دیابت: اگرچه مطابق مطالعات گذشته افزایش اسید اوریک خون  به عنوان یکی از عواقب مقاومت به انسولین و دیابت شناخته شده است ولی طی مطالعات انجام شده نیز مشخص شده که افزایش اسید اوریک خون خود میتواند به عنوان عاملی در ایجاد دیابت تیپ 2 مستقل از چاقی و همچنین دیس لیپدمی و افزایش فشارخون باشد.

5- سندرمهای متابولیک: افزایش اسید اوریک خون به عنوان یکی از عوامل بیماری های متابولیک نیز مطرح میباشد. به ویژه هیپراورمی القا شده به وسیله فروکتوز که عمدتا به دنبال مصرف زیاد نوشیدنیهای غنی از فروکتوز و همچنین دیابت و چاقی اتفاق میافتد میتواند زمینه ساز بروز سندرمهای متابولیک باشد.

 کاهش اسید اوریک: یکی از مواردی که اغلب همراه و مرتبط با کاهش اسید اوریک میباشد بیماری MS میباشد به طوریکه دیده شده در بیماران در فاز تشخیص ابتدایی سطح اسید اوریک که در حالت نرمال حدود290µmol/L میباشد در حدود 194 میباشد که در حالت بهبود بیماری به 230 و در عود مجدد بیماری به   160 میرسد. همچنین طی مطالعاتی دیده شده که مصرف اسید اوریک در حیوانات در بهبود MS و جلوگیری از عود بیماری موثر میباشد و در مطالعه انجام شده در سال 2007 دیده شده که مصرف مکمل های خوراکی اسید اوریک همرا یا نوکلئوزید اینوزین میتواند بدون عوارض جانبی اثر خوبی در بهبود بیماری MSداشته باشد.

چه عواملي موجب افزايش سطح اسيد اوريك خون مي شوند؟

 كمبود پتاسيم: كمبود پتاسيم مي تواند سطوح اورات( اسيد اوريك )را در خون افزايش دهد. بنابراين بايد از غذاهاي سرشار از پتاسيم نظير اسفناج پخته، هلو خشك شده، آووكادو، لوبياي پخته، موز، آب مركبات، شير و ماست بدون چربي استفاده نمود.

.  داروهاي مدر: داروهاي مدر يا آنتي ديورتيك ها كه براي كاهش وزن يا در بيماريهاي قلبي تجويز مي شود، مي تواند سطوح سديم، منیزيم، كلسيم و پتاسيم را كاهش داده و سبب افزايش اسيد اوريك خون شوند .

.  عملكرد ضعيف كليه : زماني كه كليه ها عملكرد خوبي ندارند ، توانايي خود را دردفع اسيد اوريك از دست مي دهند.اين مشكل مي تواند در انواع اختلالات عملكرد كليه ها و يا در اثرمصرف زياد الكل ايجاد شود

.  رژيمهاي نامناسب: پيروي ار رژيمهاي سخت و شديد يا روزه گرفتن مي تواند اسيد لاكتيك اضافي ايجاد كند كه مانع دفع اسيد اوريك از كليه ها مي شود. رژيمهاي با كالري كم ، متابوليسم بدن شما را دچار اختلال كرده و مي توانند سبب شروع حمله نقرس  گردد

. همچنين رژيم گرفتن مي تواند سبب كاهش پتاسيم و در نتيجه افزايش اسيد اوريك شود، البته يادآوري مي شود كه يك رژيم متعادل و مناسب كه بتواندبه آرامي وزن اضافه شخص را كم كند بسيار مفيد است زيرا كاهش وزن مناسب مي تواند سطوح اسيداوريك سرم را كاهش دهد

.  داشتن اضافه وزن : نقرس در افراد داراي اضافه وزن بيشتر شايع است. تحقيقات نشان داده كه حدود نيمي از افراد مبتلا به نقرس  حداقل ۱۵% بيشتر از وزن ايده آل بدنشان اضافه وزن داشتند.

  مسموميت با سرب ، استرس ، جراحي ، استفاده بي رويه از آنتي بيوتيكها ، كمبودهاي ويتاميني مخصوصاً كمبود ويتامين هاي A و E و B۵ ، شيمي درماني ، پركاري تيروئيد و نارسايي هاي كليوي از ديگر دلايل ابتلا به نقرس گزارش شده است

اندازه گیری اسید اوریک:

سطح اسید اوریک سرم را میتوان با روشهای رنگ سنجی اندازه گیری نمود.

 

رژيم غذايى و كنترل اسيد اوريك

ماده‌اى با ساختار بيوشيميايى

شايد براى بسيارى از ما پيش آمده كه بعد از انجام آزمايش خون و بررسى آن، پزشك به ما گوشزد كند كه سطح اسيد اوريك در خون بالا رفته و بايد از رژيم غذايى خاصى پيروى كنيم. در بيشتر مواقع اولين پرسشى كه در ذهن مطرح مى شود اين است:
اسيد اوريك به چه علت افزايش يافته و مصرف چگونه موادى سبب كاهش يا افزايش آن مى‌شود؟
به جهت پاسخ به اين مشكل در اين مقاله به بررسى نقش اسيد اوريك در خون و همچنين ارتباط آن با بيمارى‌ها پرداخته و به اهميت رژيم غذايى مناسب در كنترل اين ماده اشاره اى خواهيم داشت.

اسيد اوريك چيست؟

اين ماده از سوخت و ساز پروتئين ها در بدن حاصل مى‌شود. افزايش اين ماده دفعى در بدن مى تواند بعلل مختلفى از جمله افزايش مصرف پروتئين هاى حيوانى، كاهش آنزيم هاى مؤثر بر روى تجزيه اين ماده باشد. افزايش بيش از حد اسيد اوريك در بدن مى تواند باعث تشكيل كريستالهاى اسيد اوريك در نقاط مختلف بدن شود از جمله در مفاصل، بافت كليه ها و حتى در لگنچه كليه ها كه منجر به تشكيل سنگهاى اسيد اوريكى مى شود ) دقيقاً شبيه به تشكيل بلورهاى نبات در محلول فوق اشباع شكر در آب .( در نتيجه تورم و التهاب مفاصل و درد ناشى از آن مى تواند باعث آسيب مفصل شود كه به آن نقرس يا ‌ Gout مى‌‌گويند.
به تفسير ديگر اسيد اوريك از شكسته شدن پورين ها ايجاد مى شود.
اين تركيبات كه بخشى از همه بافت هاى انسان را تشكيل مى دهند در بسيارى از غذاها يافت مى شوند. افزايش آن مى‌تواند منجر به توليد بيش از اندازه اوره توسط بدن يا كاهش دفع آن توسط كليه ها شود. همچنين غذاهاى غنى از پورين موجب افزايش سطوح اسيد اوريك در خون و حملات نقرس در برخى افراد مى گردد.

علت افزايش اسيد اوريك

ميزان بروز اين مشكل در مردان بيش از زنان بوده و علايم كلينيكى آن هنگامى بروز مى‌نمايد كه ميزان اسيد اوريك خون فرد كه در حالت طبيعى بين 6/2 تا 6 ميلى گرم در دسى ليتر در زنان و بين 5/3 تا 2/7 ميلى گرم در دسى ليتر در مردان است از اين مقادير تجاوز مى كند.
به طور كلى روزانه حدود 600 تا 700 ميلى گرم اسيد اوريك از بدن دفع مى‌شود كه يك سوم از اين مقدار منشاء خارجى داشته و به وسيله ى غذاها وارد بدن مى‌شوند و دو سوم آن مربوط به متابوليسم داخلى بدن است. بنابراين توجه به نوع رژيم غذايى و حفظ تعادل ميزان اسيد اوريك توليد شده در كنترل اين بيمارى بسيار مهم است.

عوامل شايعى كه باعث افزايش غلظت اسيد اوريك در خون مى گردد عبارت اند از‌:‌

‌- ‌مصرف بلند مدت و مقدار زياد بعضى داروهاى مدر:
داروهاى مدر يا آنتى ديورتيك ها كه براى كاهش وزن يا در بيماريهاى قلبى تجويز مى شود، مى تواند سطوح سديم، منيزيم، كلسيم و پتاسيم را كاهش داده و سبب افزايش اسيد‌اوريك خون شوند.
‌-‌ مصرف الكل و مشروبات الكلى
‌- ‌ابتلا به بعضى از بيمارى ها مانند لوسمى)سرطان خون(، لنفوم و نارساى كليوى ‌ ‌
گرسنگى طولانى مدت و مفرط و چاقى: پيروى ازرژيم‌هاى سخت و شديد يا روزه گرفتن مى تواند اسيد لاكتيك اضافى ايجاد كند كه مانع دفع اسيد اوريك از كليه‌ها مى شود. همچنين رژيم گرفتن مى تواند سبب كاهش پتاسيم و در نتيجه افزايش اسيد اوريك شود، البته يادآورى مى شود كه يك رژيم متعادل و مناسب كه بتواند به آرامى وزن اضافه شخص را كم كند بسيار مفيد است زيرا كاهش وزن مناسب مى تواند سطوح اسيد اوريك را كاهش دهد.
‌- ‌مسموميت با سرب

رژيم غذايى،تنها و بهترين راهكار

براى رهايى از اسيد اوريك بالا بهترين شيوه رعايت يك رژيم غذايى مناسب است كه بايد در آن به نقش پورين ها توجه بسيار كرد. مواد غذايى كه محتوى پورين بالا هستند مى تواند سطوح اسيد اوريك در بدن را افزايش دهد بنابراين بايد مواد غذايى سرشار از پورين را محدود نمود.

غذاها از نظر داشتن مقادير متفاوت پورين به 3 دسته تقسيم مى شوند كه عبارتند از: ‌ ‌

1(مواد غذايى غنى از پورين:‌ ‌ماهى ساردين، انواع خاويار، گوشت هاى احشايى)مغز، قلب،كليه و...(، عصاره‌ى گوشت، زرد چوبه كه بايد در هفته تنها يكبار مصرف شود.
2(مواد غذايى با پورين متوسط: ماهى ها، ماكيان، گوشت، صدف، سويا، لوبيا، عدس، قارچ، اسفناج، گل كلم، كنگر فرنگى، كالباس و سوسيس، بادام زمينى و كنجد، تخم آفتاب گردان و خشخاش كه از اين مواد بطور مثال فقط يك واحد سبزى يا يك واحد گوشت در طول روز مى توانند مصرف كنند.
3(مواد غذايى كه اسيد آمينه آنها پورين ندارند: كره، مارگارين، كيك، غلات، پنير، تخم مرغ؛ كرم، سيب زمينى، ژلاتين، شير، بستنى، ماكارانى، زيتون و برنج، قهوه، شكلات، چاى، ميوه ها از اين دسته هستند و مى توان بطور معمول از آنها مصرف نمود البته بايد به مواردى نيز تاكيد داشت از جمله دريافت كردن چربى با انتخاب گوشت هاى كم چرب و لبنيات كم چرب بايد محدود شود.
مصرف غذاهاى سرخ شده باعث كاهش ويتامينE شده در نتيجه اسيد اوريك افزايش مى يابد بنا براين حتى الامكان بايد از خوردن اين غذاها پرهيز كرد.
افزايش مصرف مايعات تا 2 ليتر در روز و پرهيز از نوشيدن قهوه و نوشابه، تنظيم ميزان پروتئين رژيم روزانه در حد 8/0 تا 1 گرم به ازاى هر كيلو گرم وزن بدن، و در انتها باز بايد به اين نكته اشاره نمود كه كاهش وزن با رژيم غذايى مناسب تاثير بسيارى بر روى سطح اسيد اوريك خواهد داشت.

رژيم غذايى و كنترل اسيد اوريك

ماده‌اى با ساختار بيوشيميايى

شايد براى بسيارى از ما پيش آمده كه بعد از انجام آزمايش خون و بررسى آن، پزشك به ما گوشزد كند كه سطح اسيد اوريك در خون بالا رفته و بايد از رژيم غذايى خاصى پيروى كنيم. در بيشتر مواقع اولين پرسشى كه در ذهن مطرح مى شود اين است:
اسيد اوريك به چه علت افزايش يافته و مصرف چگونه موادى سبب كاهش يا افزايش آن مى‌شود؟
به جهت پاسخ به اين مشكل در اين مقاله به بررسى نقش اسيد اوريك در خون و همچنين ارتباط آن با بيمارى‌ها پرداخته و به اهميت رژيم غذايى مناسب در كنترل اين ماده اشاره اى خواهيم داشت.

اسيد اوريك چيست؟

اين ماده از سوخت و ساز پروتئين ها در بدن حاصل مى‌شود. افزايش اين ماده دفعى در بدن مى تواند بعلل مختلفى از جمله افزايش مصرف پروتئين هاى حيوانى، كاهش آنزيم هاى مؤثر بر روى تجزيه اين ماده باشد. افزايش بيش از حد اسيد اوريك در بدن مى تواند باعث تشكيل كريستالهاى اسيد اوريك در نقاط مختلف بدن شود از جمله در مفاصل، بافت كليه ها و حتى در لگنچه كليه ها كه منجر به تشكيل سنگهاى اسيد اوريكى مى شود ) دقيقاً شبيه به تشكيل بلورهاى نبات در محلول فوق اشباع شكر در آب .( در نتيجه تورم و التهاب مفاصل و درد ناشى از آن مى تواند باعث آسيب مفصل شود كه به آن نقرس يا ‌ Gout مى‌‌گويند.
به تفسير ديگر اسيد اوريك از شكسته شدن پورين ها ايجاد مى شود.
اين تركيبات كه بخشى از همه بافت هاى انسان را تشكيل مى دهند در بسيارى از غذاها يافت مى شوند. افزايش آن مى‌تواند منجر به توليد بيش از اندازه اوره توسط بدن يا كاهش دفع آن توسط كليه ها شود. همچنين غذاهاى غنى از پورين موجب افزايش سطوح اسيد اوريك در خون و حملات نقرس در برخى افراد مى گردد.

علت افزايش اسيد اوريك

ميزان بروز اين مشكل در مردان بيش از زنان بوده و علايم كلينيكى آن هنگامى بروز مى‌نمايد كه ميزان اسيد اوريك خون فرد كه در حالت طبيعى بين 6/2 تا 6 ميلى گرم در دسى ليتر در زنان و بين 5/3 تا 2/7 ميلى گرم در دسى ليتر در مردان است از اين مقادير تجاوز مى كند.
به طور كلى روزانه حدود 600 تا 700 ميلى گرم اسيد اوريك از بدن دفع مى‌شود كه يك سوم از اين مقدار منشاء خارجى داشته و به وسيله ى غذاها وارد بدن مى‌شوند و دو سوم آن مربوط به متابوليسم داخلى بدن است. بنابراين توجه به نوع رژيم غذايى و حفظ تعادل ميزان اسيد اوريك توليد شده در كنترل اين بيمارى بسيار مهم است.

عوامل شايعى كه باعث افزايش غلظت اسيد اوريك در خون مى گردد عبارت اند از‌:‌

‌- ‌مصرف بلند مدت و مقدار زياد بعضى داروهاى مدر:
داروهاى مدر يا آنتى ديورتيك ها كه براى كاهش وزن يا در بيماريهاى قلبى تجويز مى شود، مى تواند سطوح سديم، منيزيم، كلسيم و پتاسيم را كاهش داده و سبب افزايش اسيد‌اوريك خون شوند.
‌-‌ مصرف الكل و مشروبات الكلى
‌- ‌ابتلا به بعضى از بيمارى ها مانند لوسمى)سرطان خون(، لنفوم و نارساى كليوى ‌ ‌
گرسنگى طولانى مدت و مفرط و چاقى: پيروى ازرژيم‌هاى سخت و شديد يا روزه گرفتن مى تواند اسيد لاكتيك اضافى ايجاد كند كه مانع دفع اسيد اوريك از كليه‌ها مى شود. همچنين رژيم گرفتن مى تواند سبب كاهش پتاسيم و در نتيجه افزايش اسيد اوريك شود، البته يادآورى مى شود كه يك رژيم متعادل و مناسب كه بتواند به آرامى وزن اضافه شخص را كم كند بسيار مفيد است زيرا كاهش وزن مناسب مى تواند سطوح اسيد اوريك را كاهش دهد.
‌- ‌مسموميت با سرب

رژيم غذايى،تنها و بهترين راهكار

براى رهايى از اسيد اوريك بالا بهترين شيوه رعايت يك رژيم غذايى مناسب است كه بايد در آن به نقش پورين ها توجه بسيار كرد. مواد غذايى كه محتوى پورين بالا هستند مى تواند سطوح اسيد اوريك در بدن را افزايش دهد بنابراين بايد مواد غذايى سرشار از پورين را محدود نمود.

غذاها از نظر داشتن مقادير متفاوت پورين به 3 دسته تقسيم مى شوند كه عبارتند از: ‌ ‌

1(مواد غذايى غنى از پورين:‌ ‌ماهى ساردين، انواع خاويار، گوشت هاى احشايى)مغز، قلب،كليه و...(، عصاره‌ى گوشت، زرد چوبه كه بايد در هفته تنها يكبار مصرف شود.
2(مواد غذايى با پورين متوسط: ماهى ها، ماكيان، گوشت، صدف، سويا، لوبيا، عدس، قارچ، اسفناج، گل كلم، كنگر فرنگى، كالباس و سوسيس، بادام زمينى و كنجد، تخم آفتاب گردان و خشخاش كه از اين مواد بطور مثال فقط يك واحد سبزى يا يك واحد گوشت در طول روز مى توانند مصرف كنند.
3(مواد غذايى كه اسيد آمينه آنها پورين ندارند: كره، مارگارين، كيك، غلات، پنير، تخم مرغ؛ كرم، سيب زمينى، ژلاتين، شير، بستنى، ماكارانى، زيتون و برنج، قهوه، شكلات، چاى، ميوه ها از اين دسته هستند و مى توان بطور معمول از آنها مصرف نمود البته بايد به مواردى نيز تاكيد داشت از جمله دريافت كردن چربى با انتخاب گوشت هاى كم چرب و لبنيات كم چرب بايد محدود شود.
مصرف غذاهاى سرخ شده باعث كاهش ويتامينE شده در نتيجه اسيد اوريك افزايش مى يابد بنا براين حتى الامكان بايد از خوردن اين غذاها پرهيز كرد.
افزايش مصرف مايعات تا 2 ليتر در روز و پرهيز از نوشيدن قهوه و نوشابه، تنظيم ميزان پروتئين رژيم روزانه در حد 8/0 تا 1 گرم به ازاى هر كيلو گرم وزن بدن، و در انتها باز بايد به اين نكته اشاره نمود كه كاهش وزن با رژيم غذايى مناسب تاثير بسيارى بر روى سطح اسيد اوريك خواهد داشت.

رژيم غذايى و كنترل اسيد اوريك

ماده‌اى با ساختار بيوشيميايى

شايد براى بسيارى از ما پيش آمده كه بعد از انجام آزمايش خون و بررسى آن، پزشك به ما گوشزد كند كه سطح اسيد اوريك در خون بالا رفته و بايد از رژيم غذايى خاصى پيروى كنيم. در بيشتر مواقع اولين پرسشى كه در ذهن مطرح مى شود اين است:
اسيد اوريك به چه علت افزايش يافته و مصرف چگونه موادى سبب كاهش يا افزايش آن مى‌شود؟
به جهت پاسخ به اين مشكل در اين مقاله به بررسى نقش اسيد اوريك در خون و همچنين ارتباط آن با بيمارى‌ها پرداخته و به اهميت رژيم غذايى مناسب در كنترل اين ماده اشاره اى خواهيم داشت.

اسيد اوريك چيست؟

اين ماده از سوخت و ساز پروتئين ها در بدن حاصل مى‌شود. افزايش اين ماده دفعى در بدن مى تواند بعلل مختلفى از جمله افزايش مصرف پروتئين هاى حيوانى، كاهش آنزيم هاى مؤثر بر روى تجزيه اين ماده باشد. افزايش بيش از حد اسيد اوريك در بدن مى تواند باعث تشكيل كريستالهاى اسيد اوريك در نقاط مختلف بدن شود از جمله در مفاصل، بافت كليه ها و حتى در لگنچه كليه ها كه منجر به تشكيل سنگهاى اسيد اوريكى مى شود ) دقيقاً شبيه به تشكيل بلورهاى نبات در محلول فوق اشباع شكر در آب .( در نتيجه تورم و التهاب مفاصل و درد ناشى از آن مى تواند باعث آسيب مفصل شود كه به آن نقرس يا ‌ Gout مى‌‌گويند.
به تفسير ديگر اسيد اوريك از شكسته شدن پورين ها ايجاد مى شود.
اين تركيبات كه بخشى از همه بافت هاى انسان را تشكيل مى دهند در بسيارى از غذاها يافت مى شوند. افزايش آن مى‌تواند منجر به توليد بيش از اندازه اوره توسط بدن يا كاهش دفع آن توسط كليه ها شود. همچنين غذاهاى غنى از پورين موجب افزايش سطوح اسيد اوريك در خون و حملات نقرس در برخى افراد مى گردد.

علت افزايش اسيد اوريك

ميزان بروز اين مشكل در مردان بيش از زنان بوده و علايم كلينيكى آن هنگامى بروز مى‌نمايد كه ميزان اسيد اوريك خون فرد كه در حالت طبيعى بين 6/2 تا 6 ميلى گرم در دسى ليتر در زنان و بين 5/3 تا 2/7 ميلى گرم در دسى ليتر در مردان است از اين مقادير تجاوز مى كند.
به طور كلى روزانه حدود 600 تا 700 ميلى گرم اسيد اوريك از بدن دفع مى‌شود كه يك سوم از اين مقدار منشاء خارجى داشته و به وسيله ى غذاها وارد بدن مى‌شوند و دو سوم آن مربوط به متابوليسم داخلى بدن است. بنابراين توجه به نوع رژيم غذايى و حفظ تعادل ميزان اسيد اوريك توليد شده در كنترل اين بيمارى بسيار مهم است.

عوامل شايعى كه باعث افزايش غلظت اسيد اوريك در خون مى گردد عبارت اند از‌:‌

‌- ‌مصرف بلند مدت و مقدار زياد بعضى داروهاى مدر:
داروهاى مدر يا آنتى ديورتيك ها كه براى كاهش وزن يا در بيماريهاى قلبى تجويز مى شود، مى تواند سطوح سديم، منيزيم، كلسيم و پتاسيم را كاهش داده و سبب افزايش اسيد‌اوريك خون شوند.
‌-‌ مصرف الكل و مشروبات الكلى
‌- ‌ابتلا به بعضى از بيمارى ها مانند لوسمى)سرطان خون(، لنفوم و نارساى كليوى ‌ ‌
گرسنگى طولانى مدت و مفرط و چاقى: پيروى ازرژيم‌هاى سخت و شديد يا روزه گرفتن مى تواند اسيد لاكتيك اضافى ايجاد كند كه مانع دفع اسيد اوريك از كليه‌ها مى شود. همچنين رژيم گرفتن مى تواند سبب كاهش پتاسيم و در نتيجه افزايش اسيد اوريك شود، البته يادآورى مى شود كه يك رژيم متعادل و مناسب كه بتواند به آرامى وزن اضافه شخص را كم كند بسيار مفيد است زيرا كاهش وزن مناسب مى تواند سطوح اسيد اوريك را كاهش دهد.
‌- ‌مسموميت با سرب

رژيم غذايى،تنها و بهترين راهكار

براى رهايى از اسيد اوريك بالا بهترين شيوه رعايت يك رژيم غذايى مناسب است كه بايد در آن به نقش پورين ها توجه بسيار كرد. مواد غذايى كه محتوى پورين بالا هستند مى تواند سطوح اسيد اوريك در بدن را افزايش دهد بنابراين بايد مواد غذايى سرشار از پورين را محدود نمود.

غذاها از نظر داشتن مقادير متفاوت پورين به 3 دسته تقسيم مى شوند كه عبارتند از: ‌ ‌

1(مواد غذايى غنى از پورين:‌ ‌ماهى ساردين، انواع خاويار، گوشت هاى احشايى)مغز، قلب،كليه و...(، عصاره‌ى گوشت، زرد چوبه كه بايد در هفته تنها يكبار مصرف شود.
2(مواد غذايى با پورين متوسط: ماهى ها، ماكيان، گوشت، صدف، سويا، لوبيا، عدس، قارچ، اسفناج، گل كلم، كنگر فرنگى، كالباس و سوسيس، بادام زمينى و كنجد، تخم آفتاب گردان و خشخاش كه از اين مواد بطور مثال فقط يك واحد سبزى يا يك واحد گوشت در طول روز مى توانند مصرف كنند.
3(مواد غذايى كه اسيد آمينه آنها پورين ندارند: كره، مارگارين، كيك، غلات، پنير، تخم مرغ؛ كرم، سيب زمينى، ژلاتين، شير، بستنى، ماكارانى، زيتون و برنج، قهوه، شكلات، چاى، ميوه ها از اين دسته هستند و مى توان بطور معمول از آنها مصرف نمود البته بايد به مواردى نيز تاكيد داشت از جمله دريافت كردن چربى با انتخاب گوشت هاى كم چرب و لبنيات كم چرب بايد محدود شود.
مصرف غذاهاى سرخ شده باعث كاهش ويتامينE شده در نتيجه اسيد اوريك افزايش مى يابد بنا براين حتى الامكان بايد از خوردن اين غذاها پرهيز كرد.
افزايش مصرف مايعات تا 2 ليتر در روز و پرهيز از نوشيدن قهوه و نوشابه، تنظيم ميزان پروتئين رژيم روزانه در حد 8/0 تا 1 گرم به ازاى هر كيلو گرم وزن بدن، و در انتها باز بايد به اين نكته اشاره نمود كه كاهش وزن با رژيم غذايى مناسب تاثير بسيارى بر روى سطح اسيد اوريك خواهد داشت.

رژيم غذايى و كنترل اسيد اوريك

ماده‌اى با ساختار بيوشيميايى

شايد براى بسيارى از ما پيش آمده كه بعد از انجام آزمايش خون و بررسى آن، پزشك به ما گوشزد كند كه سطح اسيد اوريك در خون بالا رفته و بايد از رژيم غذايى خاصى پيروى كنيم. در بيشتر مواقع اولين پرسشى كه در ذهن مطرح مى شود اين است:
اسيد اوريك به چه علت افزايش يافته و مصرف چگونه موادى سبب كاهش يا افزايش آن مى‌شود؟
به جهت پاسخ به اين مشكل در اين مقاله به بررسى نقش اسيد اوريك در خون و همچنين ارتباط آن با بيمارى‌ها پرداخته و به اهميت رژيم غذايى مناسب در كنترل اين ماده اشاره اى خواهيم داشت.

اسيد اوريك چيست؟

اين ماده از سوخت و ساز پروتئين ها در بدن حاصل مى‌شود. افزايش اين ماده دفعى در بدن مى تواند بعلل مختلفى از جمله افزايش مصرف پروتئين هاى حيوانى، كاهش آنزيم هاى مؤثر بر روى تجزيه اين ماده باشد. افزايش بيش از حد اسيد اوريك در بدن مى تواند باعث تشكيل كريستالهاى اسيد اوريك در نقاط مختلف بدن شود از جمله در مفاصل، بافت كليه ها و حتى در لگنچه كليه ها كه منجر به تشكيل سنگهاى اسيد اوريكى مى شود ) دقيقاً شبيه به تشكيل بلورهاى نبات در محلول فوق اشباع شكر در آب .( در نتيجه تورم و التهاب مفاصل و درد ناشى از آن مى تواند باعث آسيب مفصل شود كه به آن نقرس يا ‌ Gout مى‌‌گويند.
به تفسير ديگر اسيد اوريك از شكسته شدن پورين ها ايجاد مى شود.
اين تركيبات كه بخشى از همه بافت هاى انسان را تشكيل مى دهند در بسيارى از غذاها يافت مى شوند. افزايش آن مى‌تواند منجر به توليد بيش از اندازه اوره توسط بدن يا كاهش دفع آن توسط كليه ها شود. همچنين غذاهاى غنى از پورين موجب افزايش سطوح اسيد اوريك در خون و حملات نقرس در برخى افراد مى گردد.

علت افزايش اسيد اوريك

ميزان بروز اين مشكل در مردان بيش از زنان بوده و علايم كلينيكى آن هنگامى بروز مى‌نمايد كه ميزان اسيد اوريك خون فرد كه در حالت طبيعى بين 6/2 تا 6 ميلى گرم در دسى ليتر در زنان و بين 5/3 تا 2/7 ميلى گرم در دسى ليتر در مردان است از اين مقادير تجاوز مى كند.
به طور كلى روزانه حدود 600 تا 700 ميلى گرم اسيد اوريك از بدن دفع مى‌شود كه يك سوم از اين مقدار منشاء خارجى داشته و به وسيله ى غذاها وارد بدن مى‌شوند و دو سوم آن مربوط به متابوليسم داخلى بدن است. بنابراين توجه به نوع رژيم غذايى و حفظ تعادل ميزان اسيد اوريك توليد شده در كنترل اين بيمارى بسيار مهم است.

عوامل شايعى كه باعث افزايش غلظت اسيد اوريك در خون مى گردد عبارت اند از‌:‌

‌- ‌مصرف بلند مدت و مقدار زياد بعضى داروهاى مدر:
داروهاى مدر يا آنتى ديورتيك ها كه براى كاهش وزن يا در بيماريهاى قلبى تجويز مى شود، مى تواند سطوح سديم، منيزيم، كلسيم و پتاسيم را كاهش داده و سبب افزايش اسيد‌اوريك خون شوند.
‌-‌ مصرف الكل و مشروبات الكلى
‌- ‌ابتلا به بعضى از بيمارى ها مانند لوسمى)سرطان خون(، لنفوم و نارساى كليوى ‌ ‌
گرسنگى طولانى مدت و مفرط و چاقى: پيروى ازرژيم‌هاى سخت و شديد يا روزه گرفتن مى تواند اسيد لاكتيك اضافى ايجاد كند كه مانع دفع اسيد اوريك از كليه‌ها مى شود. همچنين رژيم گرفتن مى تواند سبب كاهش پتاسيم و در نتيجه افزايش اسيد اوريك شود، البته يادآورى مى شود كه يك رژيم متعادل و مناسب كه بتواند به آرامى وزن اضافه شخص را كم كند بسيار مفيد است زيرا كاهش وزن مناسب مى تواند سطوح اسيد اوريك را كاهش دهد.
‌- ‌مسموميت با سرب

رژيم غذايى،تنها و بهترين راهكار

براى رهايى از اسيد اوريك بالا بهترين شيوه رعايت يك رژيم غذايى مناسب است كه بايد در آن به نقش پورين ها توجه بسيار كرد. مواد غذايى كه محتوى پورين بالا هستند مى تواند سطوح اسيد اوريك در بدن را افزايش دهد بنابراين بايد مواد غذايى سرشار از پورين را محدود نمود.

غذاها از نظر داشتن مقادير متفاوت پورين به 3 دسته تقسيم مى شوند كه عبارتند از: ‌ ‌

1(مواد غذايى غنى از پورين:‌ ‌ماهى ساردين، انواع خاويار، گوشت هاى احشايى)مغز، قلب،كليه و...(، عصاره‌ى گوشت، زرد چوبه كه بايد در هفته تنها يكبار مصرف شود.
2(مواد غذايى با پورين متوسط: ماهى ها، ماكيان، گوشت، صدف، سويا، لوبيا، عدس، قارچ، اسفناج، گل كلم، كنگر فرنگى، كالباس و سوسيس، بادام زمينى و كنجد، تخم آفتاب گردان و خشخاش كه از اين مواد بطور مثال فقط يك واحد سبزى يا يك واحد گوشت در طول روز مى توانند مصرف كنند.
3(مواد غذايى كه اسيد آمينه آنها پورين ندارند: كره، مارگارين، كيك، غلات، پنير، تخم مرغ؛ كرم، سيب زمينى، ژلاتين، شير، بستنى، ماكارانى، زيتون و برنج، قهوه، شكلات، چاى، ميوه ها از اين دسته هستند و مى توان بطور معمول از آنها مصرف نمود البته بايد به مواردى نيز تاكيد داشت از جمله دريافت كردن چربى با انتخاب گوشت هاى كم چرب و لبنيات كم چرب بايد محدود شود.
مصرف غذاهاى سرخ شده باعث كاهش ويتامينE شده در نتيجه اسيد اوريك افزايش مى يابد بنا براين حتى الامكان بايد از خوردن اين غذاها پرهيز كرد.
افزايش مصرف مايعات تا 2 ليتر در روز و پرهيز از نوشيدن قهوه و نوشابه، تنظيم ميزان پروتئين رژيم روزانه در حد 8/0 تا 1 گرم به ازاى هر كيلو گرم وزن بدن، و در انتها باز بايد به اين نكته اشاره نمود كه كاهش وزن با رژيم غذايى مناسب تاثير بسيارى بر روى سطح اسيد اوريك خواهد داشت.

تصویر میکروسکوپی  از کریستالهای اسید اوریک      uric acid crystals

 

عکسی از کریستال های اسید اوریک در بررسی های میکروسکوپی ادرار کریستال های اسید اوریک به این صورت دیده میشوند

+ نوشته شده در  ساعت   توسط مینا | 
 
صفحه نخست
پست الکترونیک
آرشیو وبلاگ
عناوین مطالب وبلاگ
درباره وبلاگ
زیست شناسی سلولی و ملکولی میکروبیولوژی مسجدسلیمان

پیوندهای روزانه
همه چیز درباره افزایش بازیابی نفت با باکتری ها و میکروبها MEOR microbial enhanced oil recovery
همه چیز در مورد ژنوم انسان سندرم ترنر و سندرم کلاین فیلتر
کشت ادرار و خون در آزمایشگاه باکتریولوژی
مطالب مفیدی درباره كارشناسي ارشد ناپيوسته ميكروبیولوژی پزشكي
همه چیز در مورد بیماری های مقاربتی
آزمایش اعتیاد کروماتوگرافی لایه نازک TLC
آشنایی با جنس مایکوپلاسما genus mycoplasma
مطالب متنوعی از دنیای زیبای میکروبیولوژی
مطالب مفیدی در باره آنفولانزا Influenza
همه چیز در مورد تب مالت و تست wright
همه چیز درباره کومبس مستقیم و کومبس غیر مستقیم (Test Coombs)
استاد زحمتکش
همه چیز در مورد آزمایشات هماتولوژی بالینی
همه چیز در مورد پروتئین a1c آزمایش Hb A1c
آشنایی با چند تکنیک آزمایشگاهی
همه چیز درمورد آنالايزرهاي بيوشيمي
باكتريهاي سودوموناس Pesudomonas Bacteria
كلستريديوم ها و مایکوباکتریوم ها و لاکتوباسیلوس ها
محاسبه مقدار ESR
تعیین زمان انعقادخون و تعیین زمان سیلان خون
انیمیشن باکتری
همه چیز در مورد تست CAMP
همه چیز در مورد تست الایزا ELISA
لیست تست های آزمایشگاهی
روشهاي جداسازي و تشخيص باكتريهاي بيماريزا در مواد غذايي
تمام تست های تشخیصی جنس استافیلوکوکوس
آشنایی بامحیط کشت اوره آگار
معرفی انواع محیط کشت 2
آشنایی با محیط TSI تريپل شوگر آيرون
تفسير اجزاي آزمايش خون
کارنامه رتبه 1 و 3 میکروبیولوژی وزارت بهداشت و زمان ثبت نام آزمون وزارت بهداشت
آشنایی کامل بر آنزیم های کبدیSGOT,SGPT علایم کلینیکی و ازمایشگاهی عفونت با HIV علایم کمبود اهن
هموگلوبین گلوکوزیله HB A1C و بروسلا تجزیه ادرار
همه چیز درباره PCR
كارنامه ها و درصدهای پذیرفته شدگان كارشناسي ارشد
آنفلوآنزای خوکی
همه چیز در مورد رنگ آمیزی گرم
جسم بار و رنگ آمیزی باکتریها
آشنایی با کشت میکروارگانیزمها و میکروسکوپ ها
همه چیز درباره شیگلا
معرفی خانواده انتروباکتریاسه
آزمایشهای تشخیص دیابت شیرین
آنتی بیوگرام
همه چیز درباره آنتی بیو تیک ها
بیماری هاری
همه چیز در مورد بیماری طاعون
کلستریدیوم ها
همه چیز درباره زخم معده
آپاندیس
همه چیز درباره مخمرها
آرشیو پیوندهای روزانه





Powered by WebGozar

نوشته های پیشین
شهریور 1393
مرداد 1393
تیر 1393
خرداد 1393
اردیبهشت 1393
اسفند 1392
دی 1392
آذر 1392
آبان 1392
مهر 1392
شهریور 1392
تیر 1392
اردیبهشت 1392
فروردین 1392
اسفند 1391
بهمن 1391
دی 1391
آذر 1391
آبان 1391
شهریور 1391
مرداد 1391
خرداد 1391
اردیبهشت 1391
فروردین 1391
اسفند 1390
بهمن 1390
آذر 1390
مهر 1390
شهریور 1390
تیر 1390
فروردین 1390
اسفند 1389
آذر 1389
مهر 1389
شهریور 1389
مرداد 1389
آرشيو
پیوندها
زیست شناسی گنبد کاووس
مقالات زیست شناسی
زیست شناسی تنگستان
من و دنیای زیست ام
بیولوژی انیمیشن وتصاویر
زیست شناسی رفسنجان
آزمایشگاه خون شناسی از دبستان تا دانشگاه
rap681
زیست پژوهان جوان
آزمایشگاه خون شناسی دانش آموزی
دانشگاه مسجدسلیمان
زیست شناسی کردستان
مطالب پزشکی-اجتماعی
زیست شناسی نوین
وبلاگ تخصصی اتاق عمل
شیلات آبادان
فرزانگان حنوب
علوم آزمایشگاهی
بازتاب مسجدسلیمان
بیوتکتولوژی و میکروب
میکروبیولوژی لاهیجان
میکروب ارومیه
پایگاه علوم پایه پزشکی
پایگاه علوم پایه پزشکی ایران
انجمن علمی علوم جانوری همدان
ریاضیات بی نهایت آسان و سریع
وبلاگ میکروب و بیوتکنولوِژی
بیماری شناسی گیاهی
اخلاق پزشکی
دانشمندان جوان
دانشجوی میکروبیولوژی ارومیه
وت پارس
پرستاران بادرود
مهندسی پزشکی
میکروبیولوژی
آفتاب مهتاب
کشاورزی نوین دلفان
مطالب جالب و خواندنی
 

 RSS

POWERED BY
BLOGFA.COM